26.10.2017 w Szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności !!!!

Światowy Dzień Żywności to dobra okazja, by zastanowić się dlaczego, tak dużo żywności marnujemy i jak można temu zapobiec.

Jak w takim razie najlepiej gospodarować żywnością? Oto kilka prostych rad, które pomogą nam oszczędzić – jedzenie, środowisko i pieniądze:

  1. Rób listy zakupów i planuj swoje posiłki korzystając wyłącznie z potrzebnych produktów.
  2. Kupuj dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
  3. Sprawdzaj daty przydatności do spożycia i przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producenta.
  4. Kładź starsze produkty z przodu: w ten sposób szybciej wykorzystasz te, których data przydatności kończy się najprędzej.
  5. Nakładaj mniejsze porcje, a dopiero gdy ją zjesz pierwszą, weź dokładkę.
  6. Zamawiając z restauracji, nie wyrzucaj resztek dania – możesz je zamrozić i zjeść później.
  7. Nie gotuj dużych porcji

 

 

 

Nie marnujmy jedzenia „Światowy Dzień żywności,,

Co najczęściej wyrzucają Polacy: wędliny – 43% pieczywo – 36% warzywa –  32% owoce – 27% jogurty – 23% ziemniaki – 20% mięso – 17% mleko – 17% ser – 12% ryby – 8% dania gotowe – 8% jaja – 4%

Najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności: przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38% zbyt duże zakupy – 15% zbyt duże porcje posiłków – 13% niewłaściwe przechowywanie żywności – 11%

zakup złego jakościowo produktu – 9% produkt lub danie jest niesmaczne – 6% brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3% brak listy na zakupy – 2%

NIE WYRZUCAJ ………………………

  

Samorząd Szkolny ,,,,

 

Accessibility